Salon van de wijsbegeerte

0
286

Op vrijdagavond 13 januari 2023, aanvang 20.30 uur, wordt in Artishock weer een Salon van de wijsbegeerte gehouden waarin wordt gesproken over schrijver/dichter Rilke en over het fenomeen framing in onze taal.

Wie was schrijver/dichter Rainer Rilke (1875-1926)? Waarom is er weer zoveel belangstelling voor zijn werk? Behalve aandacht voor de aarde (alles wat er was, is en kan komen) gaat zijn werk over thema’s als kunst, spiritualiteit en lijfelijkheid, liefde, dood, rouw en emancipatie. Is hij nog van betekenis? Hoe ontwikkelde hij zich? In deze Salon gaat Wim de Kam in op deze vragen. Interessant is dat het denken van Rilke nauw verwant is aan dat van Nietzsche. Daartoe heeft zeker bijgedragen dat hij enkele jaren een intieme relatie had met de Russische Lou Salomé die eerder nauw omging met Nietzsche, wiens huwelijksaanzoek zij afwees. Met Wim gaan we na welke thema’s ons het meest aanspreken en wat die voor ons in de huidige tijd betekenen.

Voor de pauze verdiepen we ons met Hetty van Zanen-Luken in het fenomeen ‘framing’. Taal is het tegendeel van een neutraal voertuig van onze gedachten; taal is geladen met waarden en normatieve oordelen. Zijn we ons bewust van framing in ons taalgebruik? In de politiek, in de reclame, maar ook in onze dagelijkse conversaties? Is een minister een ‘draaier’ als zij van mening verandert of is het iemand die ‘goed kan luisteren’? Wilt u een ‘herhaalprik’ of een ‘booster’? Een frame herkennen lijkt de sleutel tot kritisch burgerschap, maar hoe voorkom je dat je er in stapt?

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd in samenwerking met de Muziekschool Baarn-Soestdijk

De Salon van de wijsbegeerte is bedoeld voor mensen die er plezier aan beleven in ongedwongen sfeer naar elkaars verhalen te luisteren en met elkaar te filosoferen. Aanmelden door te bellen met (035) 602 4951. Entree € 7,50 en € 6,00 (Artishockleden) Aanmelden via tel. (035) 602 4951 Bijschrift foto: Hetty van Zanen-Luken: onze taal is normatief geladen