Wimpje Blokhuis: “De stoffen en prints van de traditionele klederdracht worden nu gebruikt voor het maken van moderne kleding”
In het vissersdorp Spakenburg, bekend om zijn prachtige klederdracht, zijn de gebloemde ‘kraplap’ en de zogenoemde ‘ongermus’ niet vaak meer in het dagelijks straatbeeld te zien. Hoe staat de jeugd van het dorp tegenover het verdwijnen van dit stukje cultureel erfgoed?
Enkele jaren geleden was het de gewoonste zaak om tijdens het winkelen in de supermarkt of bij de slager en bakker nog regelmatig vrouwen in klederdracht tegen te komen. Dat beeld lijkt langzaam volledig te verdwijnen. De vrouwen die nog dagelijks de klederdracht met trots dragen, zijn voornamelijk in het Spakenburgse verzorgingshuis ‘De Haven’ woonachtig. Dat zijn er ongeveer vijftig. Klederdracht, een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed, wordt dus een bijzonderheid. Is de klederdracht over een aantal jaren nog alleen in het museum te bezichtigen? Die kans lijkt niet groot, als het aan klederdrachtdraagster Wimpje Blokhuis ligt. Zij ziet een opmerkelijke trend.
Stoffen en prints
“Ik zie de laatste jaren bij die jonge groep jeugdigen een groeiend interesse in de klederdracht,” legt de 79-jarige Blokhuis uit. “Ik beken dat we het de jeugd ook aantrekkelijk hebben gemaakt. Kijk, de stoffen en prints van de traditionele klederdracht worden nu gebruikt voor het maken van moderne kleding, gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten. Voor jongeren ziet het er allemaal vlot uit. Toegegeven, de kraplap die breed uitloopt over de schouders is weggelaten. Wel zijn de stoffen met de kleurige dessins uiteraard gebleven. We proberen voor Roots Spakenburg weer een aantal kledingstukken af te hebben. Het is veel handwerk, maar dan heb je wat.”
Jonge vrouwen
Roots Spakenburg wordt eenmaal per jaar uitgerold tijdens de Spakenburgse Visserijdag op de eerste zaterdag van september. Het centrum rond de Museumhaven verandert in een waar cultureel Spektakel. Jonge vrouwen en soms complete gezinnen verschijnen die dag in uit de overlevering verkregen klederdracht of in de varianten erop en presenteren zich gedurende die dag rond de Museumhaven die bol staat van andere culturele activiteiten. Blokhuis: “Die dag is voor de Spakenburgers een jaarlijks hoogtepunt. Met name de jonge vrouwen, gekleed in volle klederdracht, storten zich daar vol enthousiasme in. Het geeft wel aan dat de klederdracht met al die kenmerkende rode kleuren van Spakenburg, nog steeds leeft in het dorp. Maar helaas niet meer dagelijks.”
Tekst: Redactie Eemland 1