Energie Actief Soest bereidt ‘koude’ campagne voor

0
118
Aan de slag bij een van de zogenoemde heuvelrugtuinen die in Soest worden aangelegd
Aan de slag bij een van de zogenoemde heuvelrugtuinen die in Soest worden aangelegd

Jan Maarten van den Berg: “Een koele woning begint in de tuin”

Hoe hou je je huis koel als de zomers steeds heter worden? Wat doe je om die hitte buiten de deur te houden. Energie Actief Soest bereidt momenteel een campagne voor om bewoners te informeren over het hittebestendig maken van je woning. En de eerste tip is: Daar heb je heus niet meteen een airco voor nodig.

Energie Actief Soest, kortweg EAS, is een initiatief van inwoners uit Soest en Soesterberg, allemaal vrijwilligers die hun huis en omgeving ‘klimaatadaptief’ en duurzamer willen maken.

Campagne
Vorige was er een verkennend gesprek met vertegenwoordigers van Groei & Bloei, de organisatie voor actieve tuinliefhebbers. EAS en Groei & Bloei onderzoeken of ze de campagne voor de koele woning samen kunnen organiseren. “Want een koele woning begint in de tuin,” zegt Jan Maarten van den Berg, voorzitter van Energie Actief Soest. In de aanloop naar de campagne geeft hij al vast tips om je huis in te richten voor de hete zomers.

Tips
“Schaduw op je huis helpt enorm”, vervolgt hij. “Dus zorg voor bomen in de tuin. Vervang de tegels door inheemse planten. Hoe groener je tuin, hoe koeler je huis. Koester verder de groene muren. Klimt de klimop of een andere klimplant tegen de muur op? Laat die lekker doorgroeien. Een groene muur helpt bij het koel houden van je huis. En klimop is niet slecht voor de stenen.”

Sedum dak
Ook op de daken zijn volgens Van den Berg voordelen te halen. Zonnepanelen op het dak werken ook als een zonnescherm en ze helpen tegen de warmte binnen. “Wil je een stap verder gaan? Overweeg dan een sedum dak. Monteer verder zonwering aan de buitenkant van je ramen. Een hor of een scherm aan de binnenkant heeft minder effect, de ramen worden dan immers snoeiheet. Een simpele tip ten slotte tegen hitte in huis is bijvoorbeeld ventileren ná zonsondergang door de ramen een paar uur tegen elkaar open te zetten. Wordt dat niets, koop dan pas een airco. Maar ja, dat is ook weer een energievreter. Dus liever niet.”

Tekst: redactie Eemland 1