De begroting voor Baarn is sluitend voor 2025, maar vanaf 2026 is de begroting niet sluitend. De hoogte van de begroting voor Baarn bedraagt 75 miljoen. Daarvan komt ongeveer 46 miljoen uit het gemeentefonds, dus van de rijksoverheid.
Zo’n 30 miljoen komt o.a. uit leges, OZB, toeristenbelasting en paspoorten.
Door de vorige regering is vastgesteld dat er vanaf 2026 landelijk twee miljard minder beschikbaar komt. Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft de landelijke overheid afspraken gemaakt over o.a. klimaatbeleid en woningbouw. Door een nieuwe regering is dit nu onzeker.
Sociaal domein
Kijkend wat bovenstaande voor de gemeente Baarn betekent, constateren we dat er twee miljoen minder beschikbaar komt. Hierdoor ontstaat een niet sluitende begroting. De provincie, zij controleert de gemeentelijke begroting, eist een sluitende begroting. Waar wordt het geld in Baarn aan uitgegeven? Iets meer dan de helft van de begroting wordt uitgegeven in het sociaal domein o.a. jeugdzorg en WMO. Dit is een open eind financiering. Baarn kent veel voorzieningen die vanaf 2026 onder druk komen te staan. Er moeten dan ook keuzes gemaakt worden: eventueel de lasten omhoog of bepaalde zaken niet meer doen.
Betaald parkeren
Een onafhankelijke onderzoeker heeft de begroting doorgelicht en kwam met enkele opmerkelijke uitspraken. In het sociaal domein geeft Baarn minder uit dan andere gemeenten. Hij gaf aan dat betaald parkeren in Baarn wel 200.000 euro kan opleveren. Een deel van de dienstverlening is gratis, terwijl je hier ook geld voor kunt vragen.
Algemene reserve
Voor 2025 wordt incidenteel gebruik gemaakt van de algemene reserve van de gemeente Baarn. De gemeenteraad heeft vastgesteld dat in deze reserve zo’n acht miljoen moet zitten voor onvoorziene uitgaven. Nu bedraagt de algemene reserve zeventien miljoen. Een uitgave die bijvoorbeeld hieruit is gehaald, is ledverlichting op de sportvelden voor een bedrag van 150.000 euro. Belangrijk voor de burgers van Baarn is de vraag of en zo ja met hoeveel de WOZ waarde zal stijgen. In 2025 is dat 3,1 % ter hoogte van de afgesproken inflatiecorrectie. Wethouder Hugo Prakke hoopt in goede samenwerking tot de noodzakelijke beslissingen te komen.
Tekst: Redactie Eemland 1