Iets minder woninginbraken dan vorig jaar

0
148
politie
politie

Lieke van der Pas: “Elke woninginbraak is er wat ons betreft nog één te veel”

Van 1 mei t/m eind juni zijn de Nationale Inbraak Preventie Weken. De zomervakantie komt eraan: genieten van het strand, de bergen of een stad. Maar stel dat bij thuiskomst blijkt dat je huis is ingebroken! Het aantal woninginbraken daalt, maar hoe is dat in onze drie gemeentes?

In de eerste drie maanden van dit jaar werden in Baarn 12 woninginbraken of pogingen daartoe bij de politie aangegeven. In Soest waren dat er 20 en in Bunschoten-Spakenburg ook 12. Die getallen zeggen meer als je ze vergelijkt met het inwonertal; per 10.000 inwoners zijn het er in Baarn 4,8; in Soest 4,2 en in Bunschoten-Spakenburg maar 1,3. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal iets lager in alle drie deze gemeentes, in het eerste kwartaal van 2023 werden er in Baarn 15 geregistreerd, in Soest 23 en in Bunschoten-Spakenburg vijf.

Regio
Opvallend is dat het aantal aangiftes in Laren hoog ligt, met dit jaar 12,2 per 10.000 inwoners. Ook De Bilt kent een hoog aantal: 7,5. In de stad Utrecht is het aantal lager dan in Baarn en Soest; vorig jaar 3,1. Ook in Amersfoort is het aantal lager met 2,7. In de meeste omliggende gemeentes is het aantal inbraken iets lager vergeleken met vorig jaar, maar niet in Leusden en Amersfoort. Daar werden bij elkaar opgeteld vorig jaar 38 en dit jaar 55 inbraken geregistreerd. Ook in Eemnes een toename; dit jaar 12 (2,1) en vorig jaar maar 6. Bron: data.politie.nl.

Lieke van der Pas, communicatieadviseur en woordvoerder politie Gooi & Vechtstreek en Oost-Utrecht: “Gelukkig zien we een afname in het aantal woninginbraken. Maar elke woninginbraak is er wat ons betreft nog één te veel! Dus sluit altijd goed je huis af als je weggaat, ook al is het maar voor eventjes. En blijf alert op verdachte situaties. Bel dan meteen 112, zodat wij snel ter plaatse kunnen komen.”

Preventie
Wat kun je verder doen om te voorkomen dat je van vakantie én van een koude kermis thuis komt? De politie geeft op haar website nog de volgende tips:
• Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
• Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
• Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
• Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
• Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
• Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Tekst: redactie Eemland1.