In de geest van de Baarnse jazzguru Cees Schrama

0
77
Storm Bakker
Storm Bakker

Storm Bakker: “De onuitputtelijke rasverteller met encyclopedische kennis”

Albert Penris in gesprek met musicus en jazzspecialist Storm Bakker
Gesprek met Storm Bakker, deel 2

“Cees Schrama is niet meer, het einde van een tijdperk. De onuitputtelijke rasverteller met encyclopedische kennis, tot aan zijn laatste adem boordevol mooie anekdotes en markante jazzfeiten, besloot vandaag in Baarn zijn leven. Een leven dat in het teken stond van jazz. Een leven dat hij zelf als fantastisch heeft ervaren.”

Zo opende Storm Bakker in 2022 zijn ‘In Memoriam’ voor Jazzism Magazine, kranten en magazines, al dan niet op internet. “Ik schreef namens festival Amersfoort Jazz waar ik toen de publieke penvoerder van was, namens Jazzpodium Artishock en natuurlijk RTV Baarn, waar ik regelmatig bij Cees te gast was geweest in zijn programma Jazz rond Zes. Ik schreef het eigenlijk namens alle Nederlandse jazzliefhebbers en -beoefenaars, die zoveel te danken hadden aan de bekende radio- en muziekmaker, -producer en -promoter. Maar natuurlijk ook als vriend die aan zijn sterfbed had gezeten en voetstoots had toegezegd om piano te spelen tijdens zijn uitvaart. Dat was een hele eer, samen met de oude helden Ack van Rooyen en Leo van Oostrum.”

Uitzending
Nu, vijf jaar later, blikt Bakker terug op Cees Schrama, die een groot deel van zijn leven (1936-2019) woonde in Baarn met zijn vrouw Enny. “Dat doe ik samen met de éminence grise George Cremers, bevriende buurman van Cees, eveneens afkomstig uit de platenbusiness, die momenteel de laatste hand legt aan een boek over onze vriend. George is de initiatiefnemer van deze speciale ‘I.M,’ voor Eemland 1, die uitgemond is in een vierdelige uitzending vol muziek en anekdotes. We lezen voor uit Cees’ autobiografie ‘It don’t mean a thing…’ die hij schreef met ghostwriter Lodewijk Bouwens, die hem bestempelde als ‘jazzguru’. We staan stil bij de Amer Award waarmee hij onderscheiden werd tijdens het Eemlandse Festival De Muzen 2007, een prachtig kunstwerk van de Soester kunstenares Ali van de Berg, uitgereikt door Hans Dulfer. Aldus blikken wij in de geest van Cees ook vooruit op Festival de Muzen dat in oktober van dit jaar in Baarn op herhaling gaat.”

Sesjun
“Jazz was Cees’ levenswerk. Hij maakte vanaf de jaren zestig naam als hammond-organist met onder meer The Golden Earrings, Shocking Blue en zijn eigen Casey & The Pressure Group, later met grootheden Tony Scott en Jan Akkerman. Hij werkte als producer en A&R manager voor grote internationale maatschappijen in onder meer Baarn, met talloze artiesten uit binnen- en buitenland. Schrama werd vooral bekend als presentator van het radioprogramma Sesjun, dat hij ruim dertig jaar presenteerde vanuit jazzcafé Nick Vollebregt te Laren. Zo werd hij dé stem van de Nederlandse jazz. Bij talloze jazzfestivals, -organisaties en -media was hij als adviseur, bestuurslid, schrijver of presentator betrokken, waaronder North Sea Jazz Festival. Overal en altijd toonde Cees zich even gedreven als gecommitteerd en hij werd door collega’s, artiesten en vrienden op handen gedragen.”

De opname van zijn laatste aflevering van zijn wekelijkse radioprogramma ‘Jazz rond Zes’, dat Cees Schrama al 17 jaar samen met kameraad technicus Frans Savi maakte voor RTV Baarn, kon hij tot zijn grote spijt niet volbrengen omdat hij met Pasen 2019 definief onwel was geworden. Bakker: „Ik mocht het programma van hem overnemen en heb dat sindsdien met Frans, tot de fusie van de zender onder de naam Jazz rond Zes, vol overgave gedaan. Sindsdien heet het programma Jazz aan de Amer en het wordt uitgezonden op zondagavond 23 uur, deze maand dus in het teken van onze vriend ‘jazzguru’ Cees Schrama.”

Tekst: redactie Eemland 1

Schrama en Stormvogel Festival de Muzen 2006 Hans Speekenbrink