“Studenten Nederlands uit het buitenland verdienen voorrang”

0
123
Anne Sluijs (derde van links) met docenten en studenten Nederlands in Tsjechië
Anne Sluijs (derde van links) met docenten en studenten Nederlands in Tsjechië

Anne Sluijs is naast gemeenteraadslid ook directeur van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Buitenlandse studenten die Nederlands studeren moeten met voorrang toegelaten worden tot Nederlandse universiteiten. „We zouden die studenten met open armen moeten verwelkomen’, zegt Anne Sluijs uit Baarn, directeur van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

De IVN is de beroepsvereniging van academici die zich bezighouden met de Nederlandse taal en cultuur. De vereniging heeft zeshonderd leden in veertig landen. Anne Sluijs is in Baarn ook bekend als gemeenteraadslid voor GroenLinks. Zij reageert op de plannen van het volgende kabinet om het aantal buitenlandse studenten in Nederland te verminderen. “Gooi de studenten Nederlands uit het buitenland niet op één hoop met andere buitenlandse studenten”, zegt Anne Sluijs. Ze pleit voor erkenning van hun bijzondere positie. „Ze spreken prima Nederlands en ze kennen onze cultuur. Dus ze integreren snel.”

Ambassadeurs
In het buitenland studeren dertienduizend studenten het vak Nederlands. De landen met veel studenten Nederlands zijn bijvoorbeeld: Indonesië, Zuid-Afrika, China, Tsjechië, Polen en andere Midden-Europese landen. Sluijs noemt ze ‘allemaal ambassadeurs van Nederland’. Sluijs: “Veel mensen zijn verbaasd dat zoveel studenten interesse hebben in onze taal en cultuur. In de ogen van buitenlanders heeft Nederland een bijzondere cultuur en geschiedenis. En de plek van Nederland in Europa is interessant. Wij hier in Nederland beseffen dat te weinig.”

Studiebeurzen
De uitzonderingspositie van de studenten Nederlands uit het buitenland was al eerder ook in Den Haag doorgedrongen. “Het ministerie van Onderwijs heeft geld gereserveerd voor studiebeurzen voor deze groep”, zegt Sluijs. „Er staat driehonderdduizend euro op de begroting. Het geld is er. Wij dringen er nu bij het ministerie op aan de beurzen ook daadwerkelijk beschikbaar te stellen. Zo ver is het helaas nog niet.”

Tekst: redactie Eemland 1