Veel afstanddieren na ophokplicht door corona

0
70
kat in asiel
kat in asiel

Sander de Graaf: “Malafide fokkers draaiden in coronatijd overuren”

“Mensen hebben tijdens de coronacrisis impulsief een dier aangeschaft. Er was immers tijd genoeg om een huisdier in huis te nemen. Dat er vaak niet nagedacht is over de zorg en de kosten van een huisdier merkten we na de crisis.”

Aan het woord is Sander de Graaf. Hij is teamleider bij Dierenzorg Eemland in Soest, het centrum voor de opvang en noodhulp voor dieren in de regio Eemland. Hij legt de vinger op de zere plek die de coronapandemie heet. “Tijd, zorg en kosten vormden de belangrijke verklaringen voor de toename van het aantal huisdieren dat na de crisis ook bij ons in het asiel belandden. Als we ons beperken tot de toename van het aantal honden en katten dan hebben malafide fokkers daar een behoorlijke rol in. Zij draaiden in coronatijd overuren en verkochten volop via bijvoorbeeld Marktplaats. Ik vraag me af wat er met deze zogenoemde adoptiedieren is gebeurd sinds de vraag na de crisis is ingezakt. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld konijnen en cavia’s. Wel merkten we dat er steeds meer vondelingen binnenkwamen, vooral konijnen maar zeker ook kittens.”

Duurzame dierenliefhebber
Bij Dierenzorg Soest was er na de crisis geen plek meer voor afstanddieren. “We zaten vol. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Dat vooral de hond tijdens de crisis de permissie gaf om tijdens de avondklok buiten te wandelen, was zijn of haar baasje kennelijk alweer vergeten. Laat staan dat het werk op kantoor weer riep en dat ze zich hebben verkeken op de kosten bij de dierenarts.” Volgens De Graaf neemt het aantal dierlijke asielgasten bij Dierenzorg Soest wat af dankzij de toename van de vraag naar een hond, kat of knaagdier. “Het ergste hebben we achter de rug. Het zijn weer echte en duurzame dierenliefhebber die hier aan de balie verschijnen.”

Tekst: redactie Eemland 1