De toekomst van het centrum van Baarn

0
155
Centrum van Baarn
Centrum van Baarn

Jan de Weijer: “Elke lege winkel is er eentje teveel”

Hoe staat het centrum van Baarn er voor? Een vaak gehoorde klacht is: ‘Er is zoveel leegstand.’ Dat valt, althans op papier, erg mee momenteel. “Elke lege winkel is er eentje teveel”, vindt Jan de Weijer, voorzitter van de Coöperatie Centrumwinkeliers.

“Natuurlijk is de eerste prioriteit van elke winkelier zijn eigen zaak, maar overkoepelende doelen moeten ervoor zorgen, dat iedereen het goed heeft. Sleutelwoorden hierin zijn gezamenlijk en levendig.” Wethouder Mark Eijbaard merkt dat er, door de komst van twee extra BOA’s, minder gefietst wordt in de Laanstraat op de tijden dat dit niet is toegestaan. Door grotere afvalbakken te plaatsen oogt het centrum nu ook minder rommelig.

Verplaatsing
Opnieuw is het centrum in beeld als het gaat om de behoefte aan een cultuurcentrum die er toch is bij veel inwoners. Heel positief zijn de reacties van winkeliers, marktverkopers en inwoners over de verplaatsing van de markt, zodat het parkeerterrein op het centraal gelegen De Brink in gebruik kan blijven. “Bedenken, durven en dan ook doen”, aldus wethouder Mark Veldhuizen.

‘Meer bricks dan klicks’
Henk van Esch is er namens de pandeigenaren heel duidelijk over. “Baarn heeft potentie, alleen moet het qua winkels aantrekkelijker worden.” Het initiatief ligt bij de pandeigenaren en de winkeliers. Voor een goede diversiteit moeten bedrijven actief worden benaderd met een aanbod om zich in het centrum te vestigen.

Samenwerking tussen gemeente, centrumwinkeliers, pandeigenaren, maar ook culturele verenigingen en inwoners zal ervoor moeten zorgen, dat Baarnaars evenals mensen van buitenaf de stenen winkels zullen blijven bezoeken. Meer bricks dus dan klicks.

Tekst: Redactie Eemland 1