Haring: vettig, fris, mals en een vleugje zeewater

0
169
haring
haring

Stefan Koelewijn: “Jongeren hebben nauwelijks interesse in Hollandse Nieuwe”

Dinsdag 18 juli vond in Scheveningen de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe Haring plaats. Het vaatje is voor €81.000 afgehamerd. Met de bijdragen van de bieders is een bedrag bijeengebracht voor de Hersenbank van het Nederlands Herseninstituut.

Vanaf vandaag ligt de Hollandse Nieuwe weer op het ijs bij elke vishandelaar, ook in Bunschoten. Stefan Koelewijn, eigenaar van een bekende viswinkel in het dorp, verwacht een beter seizoen dan vorig jaar. “De aanloop is nu al fors beter dan vorig jaar.” Koelewijn merkte in de afgelopen jaren namelijk een dalende populariteit van de Hollandse Nieuwe. “Groothandels zien elk jaar een daling van vijf tot tien procent in volume,” vertelt hij. “In een tijd waarin lokaal eten populair is, raakt de Nederlandse haring in de vergetelheid. De meeste consumenten zijn bovendien boven de vijftig; jongeren hebben nauwelijks interesse.”

Kaken
Ondanks deze trend stijgt de verkoop bij Koelewijn. “Vorig jaar was een uitdaging door schamele vangsten vanwege een koud voorjaar. Ik was niet echt ontevreden over de aanloop in de winkel.” Koelewijns kennis over haring is indrukwekkend. “Haring zou eigenlijk hét nationale symbool van Nederland moeten zijn. Het kaken van haring gaf destijds onze economie een impuls, waardoor schepen langer op zee konden blijven en langer konden doorvissen. Ondanks concurrentie van Noren, Denen en Schotten, wordt de verwerking van de vis overigens nog steeds door Nederlanders geleid. Ook in ons dorp.”

Vetgehalte
Koelewijn legt uit dat het vetgehalte van de haring hoog genoeg moet zijn voor een goede smaak. Hij demonstreert de typische Hollandse manier van eten: de vis bij de staart vasthouden, door de uien slepen en vervolgens in de lucht bungelend naar binnen werken. “In Amsterdam snijden ze de vis vaak klein en eten ze met een vorkje. Hoe je haring ook eet, liefhebbers smullen ervan.” Hij legt tenslotte uit dat het vetgehalte van de haring hoog genoeg moet zijn voor een goede smaak. Er is dan ook niets aan te merken op de vangst van de Hollandse Nieuwe. “De maatjesharing van 2024 smaakt vettig en fris met een malse structuur en – zoals het hoort – een vleugje zeewater.”

Tekst: redactie Eemland1.