Hein Kraanen woonde van 1971 t/m medio 1982 aan de Kolonieweg in Soest. Het gezin Kraanen was daarmee de naaste buren van Wim Wijnman en de familie Isings. Zijn zoon (1973) kwam regelmatig bij Wim Wijnman in het atelier van en naar school aan de Driehoeksweg en kwam dan thuis met het verhaal dat hij had mogen helpen met schilderen. Hij noemde hem “het schildertje”.
Toen het gezin Kraanen in 1982 voor een aantal jaren naar het buitenland verhuisde hebben ze 2 schilderijen bij Wim gekocht als aandenken aan de Kolonieweg. Zo begon de fascinatie voor de schilderijen van Wim Wijnman.
Wim Wijnman, geboren 10 Juli 1897 in Roermond.
Over de eerste – jonge – jaren van Wim Wijnman in Roermond is (tot nu toe) weinig bekend. De route van de opleiding gaat van Haarlem naar Amsterdam, Rotterdam en Parijs.
Wim werkte als tekenleraar aan de Da Costa school te Amsterdam en de Hendrick de Keyser school te Amsterdam, als tekenaar/journalist voor Erven van Munster Uitgeverij – Amsterdam en tekenleraar aan de Vrije Academie Martin Brink te Amersfoort.
Wim Wijnman behoort tot de groep “vergeten kunstenaars” die niet alleen in olieverf/tempera schildert maar ook affiches, boekbanden, tekeningen, gouaches en litho’s maakt. Onderwerpen die terugkeren in zijn werk zijn figuurvoorstellingen, landschappen en portretten. In de jaren van W.O. II ontwikkelt hij langzaam zijn geheel eigen, zeer arbeidsintensieve en herkenbare stijl die voortkomt uit en afgeleid is van het pointillisme, divisionisme en kubisme welke stijlen door hem worden samengevoegd. Je kunt het eclectisch noemen. Eclectisch is het met onderdelen en/of kenmerken van verschillende stijlen zó vormgeven dat er een nieuw geheel, of een nieuwe stijl, ontstaat. Bij het aanschouwen van schilderwerken in het algemeen wordt veelal de aandacht gevangen door het totale beeld en vraagt men zich soms af hoe de kunstschilder de verschillende effecten van lichtinval en compositie heeft bereikt. Bij Wim Wijnman gaat dit nogal eens andersom waarbij men zich eerst afvraagt “hoe heeft hij dat in vredesnaam voor elkaar gekregen” en men daarna het geheel in ogenschouw neemt.
In het boek “Met bonzend hart – brieven aan Hella Haasse” – in 2011 uitgegeven door Querido’s Uitgeverijen BV./Amsterdam – beschrijft Willem Nijholt summier zijn relatie met en werkzaamheden in het atelier van Wim Wijnman. Zie ook: www.museumsoest.nl
Expositie van 11 februari tot en met 7 mei 2023