Paddenredders gezocht!

0
514

De IVN-Paddenwerkgroep Soest is op zoek naar helpende handen bij het overzetten van padden. Het is een enthousiaste groep van ongeveer 25 vrijwilligers. Nieuwe medewerkers zijn meer dan welkom! Leeftijd onbelangrijk, tot 12 jaar is wel begeleiding van oudere gewenst. Door één á twee maanden één of meer avonden per week te helpen kun je al honderden padden redden! De Paddenwerkgroep is actief op de Wieksloterweg en Insingerstraat. Op 18 januari 20.00 uur is de startbijeenkomst in De Veenweide te Soest.

Roelof Meijer in gesprek met Tim de Wolf

De paddentrek
Als gevolg van de klimaatverandering komen de padden soms al eind januari uit hun winterslaap. Vroeger was dit over het algemeen pas medio maart. Afhankelijk van de temperatuur en neerslag ontwaken de padden. Zij trekken dan in de vroege avonduren van hun droge winterslaapplaats naar poel of sloot om te paren en om eieren af te zetten. Tijdens deze paddentrek worden duizenden dieren doodgereden op verkeerswegen waar de padden deze moeten oversteken. De padden, net ontwaakt uit de winterslaap, zijn nog erg langzaam. De kans dat ze de overkant van de weg levend bereiken is ook bij weinig verkeer klein. Soms, als man en vrouw elkaar onderweg tegen komen, kruipt het mannetje al op het vrouwtje. Deze ‘dubbeldekkers’ zijn nog trager en daardoor extra kwetsbaar!

De paddenwerkgroep plaatst op strategische punten schermen in de berm en graaft emmers in. Op die plekken kunnen de padden dan niet zelf oversteken. Vrijwilligers brengen de dieren dan veilig naar de overkant. Op deze manier worden veel paddenlevens gered.

1435 Padden in 2022
Het afgelopen jaar heeft de paddenwerkgroep 1435 padden overgezet. Dat was, na een paar slechte jaren, een mooi aantal. Landelijk neemt het aantal padden sinds 2008 af. Oorzaken: veranderingen in het leefgebied door intensivering van de landbouw, versnippering van het landschap (aanleg van nieuwe wegen en fietspaden), toenemend verkeer en klimaatverandering. Ook de droge zomers eisen hun tol. Vocht en voedsel zijn in die perioden te schaars.

Het is van groot belang de padden een handje te helpen op hun gevaarlijke tocht. Padden vormen een belangrijke schakel in de voedselkringloop. Naast insecten eten ze naaktslakken en wormen. Ze worden gegeten door o.a. egels, vossen, ringslangen, roofvogels, kraaiachtigen en reigers. Minder padden brengt de voedselvoorziening van deze dieren in gevaar.

De werkgroep houdt tijdens de trek dagelijks het aantal padden bij. RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) verwerkt deze tot een landelijk beeld. De gegevens worden, met die van de circa 100 andere werkgroepen in Nederland, gekoppeld aan feiten omtrent neerslag en temperatuur. Hierdoor krijgen we goed zicht op het trekgedrag van de padden en het verloop van hun aantal. De resultaten zijn te zien op www.padden.nu. Op deze website heeft de IVN Paddenwerkgroep Soest een eigen afdeling.

Startbijeenkomst
Geïnteresseerden en ‘oude’ vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd voor de startbijeenkomst op woensdag 18 januari om 20.00 uur in De Veenweide, Vedelaarpad 53 Soest. Op die avond zal het nodige over padden en het reddingswerk worden verteld. Vooraf opgeven is niet nodig. Kun je dan niet komen of heb je vragen: mail naar padden@ivn-eemland.nl of neem telefonisch contact op met de coördinator Tim de Wolf (06-22083997). Nadere informatie over de IVN Paddenwerkgroep op: www.ivn.nl/afdeling/eemland/padden.