Slecht wietjaar in Lage Vuursche

0
166
Cannabis
Cannabis

Roel van Ark: “Het is koud en te nat geweest waardoor de plantjes gaan rotten”

In Nederlandse bossen, zoals die van Lage Vuursche, worden steeds vaker illegale wietplantages ontdekt. Deze locaties zijn aantrekkelijk voor kwekers vanwege de natuurlijke camouflage en moeilijk toegankelijke gebieden. Dit jaar is het kennelijk anders. Het slechte weer is ongunstig voor de illegale plantages.

De dennenbomen en dichte vegetatie bieden een ideale schuilplaats, waardoor observaties vanaf bospaden moeilijker zijn. Maar ook kleine plantages, bestaande uit bijvoorbeeld hofjes met tien planten, worden strategisch verspreid over een groot gebied om ontdekking te bemoeilijken. Daarnaast worden soms grotere kuilen gevonden met zo’n honderdvijftig planten. “De vochtige en warme bosomstandigheden zijn ideaal voor de groei van cannabisplanten, omdat de natuurlijke omgeving zorgt voor stabiele temperaturen en luchtvochtigheid,” aldus Roel van Ark, BOA- Staatsbosbeheer Utrecht-Oost.

Boetes
De juridische consequenties voor het kweken van wiet zijn in Nederland streng. Ontdekte kwekers riskeren hoge boetes en gevangenisstraffen. Regelmatige patrouilles en meldingen van wandelaars en omwonenden spelen juist een cruciale rol in het opsporen van deze illegale praktijken. “Jaarlijks gaat het om ongeveer zes plantages die we hier in de bossen aantreffen,” legt Van Ark uit. “De planten verdwijnen uiteraard direct in onze shredder.” Dit jaar moeten de boswachters nog wachten op het vinden van de eerste wietbeplantingen in de uitgestrekte bossen van Lage Vuursche. “Het is en wordt denk ik een slecht wietjaar. Het is koud en te nat geweest met een snel rottingsproces als eindresultaat.”

Het is belangrijk voor de gemeenschap om alert te blijven en verdachte activiteiten in de bossen te melden, weet de BOA van Staatsbosbeheer. “Alleen door gezamenlijke inspanningen kan de natuur beschermd worden tegen de schadelijke effecten van deze illegale plantages en kan de openbare veiligheid gewaarborgd worden.”

Tekst: redactie Eemland 1