Tegenwind voor windmolenplan Isselt via juridische stappen

0
201
stop windplan isselt
stop windplan isselt

Bart Oskam: “De komst van de windturbines heeft grote gevolgen voor de gezondheid en het woongenot”

Windplan Isselt krijgt niet veel handen op elkaar van omwonenden. Zeker nu de gemeente Amersfoort het plan doorgedrukt lijkt te hebben dankzij een zogenoemd draaideurenconstructie om af te wijken van de gestelde normen.

“Als dit plan wordt gerealiseerd heeft dat grote gevolgen voor omwonenden en de omliggende natuur van de Soester polder.” Met deze waarschuwing opent een strijdbare Bart Oskam. Hij is voorzitter van de stichting Stop Windplan Isselt en secretaris van de stichting Vrij Polderland. Oskam cum suis strijden tegen de realisatie van twee kolossale windturbines die minimaal 210 meter boven het landschap uitsteken op bedrijventerrein Isselt. De situering is volgens Oskam ongelukkig. De molens zijn gepland pal aan de rand van onder meer het Amersfoortse Soesterkwartier en de natuur van de Soester polder. “De komst van de windturbines heeft namelijk grote gevolgen voor de gezondheid en het woongenot. Denk aan geluidsoverlast van de zoevende wieken, laagfrequent geluid en slagschaduw met een daling van de woningwaarde als resultaat. Maar het plan verkwanselt ook het prachtige open landschap in de Soester polder en vormt een bedreiging voor zeldzame weidevogels en vleermuizen.”

Weerstand
De Stichting Stop Windplan Isselt, voortgekomen uit een samenwerkingsverband van lokale belangenverenigingen en bewonersgroepen, wil dus voorkomen dat dit plan wordt gerealiseerd. “Inmiddels hebben zich meer dan duizend mensen aangesloten bij onze stichting,” vult Oskam aan. “Kijk, door de enorme weerstand tegen Windplan Isselt onder grote groepen omwonenden en de goed onderbouwde bezwaren van talloze deskundigen en belanghebbenden, leek de coalitie uit evenwicht gebracht te zijn. Pas op het allerlaatste moment werd een geitenpaadje gevonden via een in allerijl opgesteld amendement – aanpassing op het voorstel – over het ‘zwaarwegend belang’. Deze sluiproute bestaat uit louter het ambtelijk beargumenteren van een zwaarwegend economisch en/of maatschappelijk belang.”

Chemisch bedrijf
“Maar als het verbod op het gebruik van deze sluiproute definitief wordt – nu is het nog ‘vooralsnog’ – en als de landelijke afstandsnorm definitief wordt, kan Windplan Isselt van tafel,” weet de voorzitter. “Er staan namelijk meerdere huizen in de nabijheid van de molens. Bovendien is er op een steenworp afstand een chemisch bedrijf, Smit & Zn. Dit concern behoort tot een van de gevaarlijkste bedrijven in ons land. Smit & Zn is een zogenoemd Seveso-bedrijf op grond van de aanwezigheid van relatief grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Als er bij deze bedrijven iets mis gaat, kan dat grote gevolgen hebben voor mens en omgeving. Deze bedrijven worden jaarlijks geïnspecteerd. De inspectierapporten zijn openbaar. Maar ja, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een afbrekende windturbine kan de opslagtanks beschadigen en de toevoerwegen van chemische en brandbare stoffen stagneren met alle gevolgen van dien.”

Raad van State
“We hebben talloze keren ingesproken in de gemeenteraad om aan te tonen dat Windplan Isselt volstrekt onverantwoord is, met zeer schadelijke gevolgen voor omwonenden, ondernemers en de natuur,” aldus Oskam. “De geringe opbrengsten wegen bij lange na niet op tegen de enorme maatschappelijke kosten. Vervolgens maakt de gemeente, onder het mom van een vermeend algemeen belang, een politieke afweging om de coalitie te redden en toch verder te gaan met de uitwerking. Wij zien ons daarom genoodzaakt namens onze 1100 deelnemers over te gaan tot juridische stappen. Wij zijn bereid en in staat door te procederen tot aan de Raad van State. Laat dit ook een helder signaal zijn aan de eventuele ontwikkelaars, die in aanmerking willen komen om Windplan Isselt te exploiteren”.

Tekst: redactie Eemland 1