SOEST – Afgelopen donderdagmiddag- en avond was er stankoverlast in de regio Eemland. Halverweg de middag werden de inwoners 'verrast' door een onwelriekende geur. Voor de brandweer en de regionale uitvoeringsdienst was het aanvankelijk een raadsel waardoor de stankoverlast werd veroorzaakt.

Wat bleek uiteindelijk: een hardwerkende boer in de polder bij Eemnes had van Natuurmonumenten de opdracht gekregen om als proef Bokashi uit te rijden op zijn land. Bij normale temperaturen is dat in mindere mate merkbaar. Maar door de bevroren ondergrond bleef Bokashi op het land liggen, met als gevolg een langdurige penetrante geur in de wijde omgeving. 

Bokashi is een nieuwe fermentatie techniek, overgekomen uit Japan. Door het toevoegen van speciale micro-organismen en mineralen worden organische (rest) materialen zoals bermmaaisel  in een kuil omgezet naar een voedingsstof voor de bodem en het bodemleven. Door de kuil zuurstofdicht af te sluiten zal in ongeveer tien weken de organische materialen worden gefermenteerd tot Bokashi.

Lees HIER verder op soesterberg.nu