De gemeente Amersfoort, de regio en de provincie Utrecht zijn boos over een besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) om de intercity van Amersfoort naar Amsterdam Centraal te schrappen. In een brief aan de staatssecretaris noemen ze het besluit een verslechtering omdat het aantal reizigers tussen de twee steden toeneemt. Amsterdam Centraal zou vanuit Amersfoort alleen nog maar direct bereikbaar zijn via de sprinter, de intercity stopt voortaan op Amsterdam Zuid. De directe verbinding zou vanaf 2029 komen te vervallen.

Volgens de overheden komen door het wegvallen van de directe trein ook de verbinding naar het oosten van het land en de internationale trein naar Berlijn, die vanaf Amsterdam Centraal via Amersfoort naar het oosten rijdt, onder druk te staan. Ook vrezen ze dat mensen vaker de auto zullen pakken, met drukte op de A1 tot gevolg.

Bovendien zijn de overheden ontstemd dat ze niet betrokken zijn geweest bij het besluit terwijl ze nu wel worden „geconfronteerd met de consequenties”. Ze omschrijven dit als een „zeer onzorgvuldige en onwenselijke gang van zaken”. Ze verzoeken Van Veldhoven een overleg op 4 november af te wachten tussen de staatssecretaris en alle betrokken organisaties.