Lucas Bolsius laat de pannen pruttelen op 5 mei en nodigt de Syrische Zaher Shaloub uit om een Bordje Vrijheid te nuttigen ter ere van Bevrijdingsdag in Amersfoort. 

Tijdens Bordje Vrijheid worden Amersfoorters uitgenodigd om voor elkaar te koken en bij elkaar te gaan eten. Om even contact te maken met een ander, met een laagdrempelig en vooral gezellig gebaar. Als onderdeel van het volledige programma ter viering van 75 jaar vrijheid worden op 5 mei meer en minder culinaire kunsten gedeeld en gaat het vooral om de ontmoeting.

Vele Amersfoorters melden zich al aan voor dit nieuwe Bevrijdingsdag initiatief. Ook de Burgemeester van Amersfoort meldde zich direct enthousiast om voor een onbekende Amersfoorter te koken. Op 5 mei deelt Lucas Bolsius zijn Bordje Vrijheid dan ook met de Syrische oorlogsvluchteling Zaher Shaloub. Eerder zagen we chefkok Zaher al in een korte video reportage vanuit Bordje Vrijheid waar hij zijn speciale vrijheidsrecept kookt en je meeneemt naar wat vrijheid voor hem en zijn gezin betekent. Dit keer wordt de tafel voor hem gedekt en wordt de vrijheid corona proof gevierd.

Burgemeester Lucas Bolsius: ‘Ik kijk er naar uit om voor Zahar te koken en met hem van gedachten te wisselen over de betekenis van vrijheid. In Nederland voelt vrijheid zoveel jaar na de oorlog soms als vanzelfsprekend. Ik wil graag horen van Zahar wat vrijheid voor hem en zijn gezin betekent. Hoe ervaart hij het leven tot nu toe in Nederland? Wat liet hij achter in Syrië en wat is zijn definitie van vrijheid?’Wie nog mee wil doen met Bordje Vrijheid moet snel zijn. Aanmelden kan nog tot en met vrijdag 30 april via www.bordjevrijheid.nl.