Het Platform in De Nieuwe Stad in Amersfoort is uitgeroepen tot Kantoorgebouw van het Jaar 2020. Dat werd woensdag 28 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke online event. Het project van architectenbureau Space Encounters en ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch laat volgens de jury zien hoe het ‘kantoor-als-flexibele-ontmoetingsplek’ eruit moet zien.

Ontmoetingsplek
“Er is goed nagedacht over hoe mensen willen werken en dat is vertaald naar de indeling van het gebouw”, aldus de jury van de Architectenweb Awards. “De uitbraak van covid-19 heeft het thuiswerken wereldwijd in een stroomversnelling gebracht. Het lijkt er bovendien op dat veel organisaties het thuiswerken er na deze pandemie deels in zullen houden. Dat maakt het kantoor nog sterker een ontmoetingsplek dan het al was. Gevarieerde werklandschappen op grote vloervelden zijn dan een goede basis.”

Het gebouw is een architectonische toevoeging aan het gebied, bestaande uit twee verdiepingen bovenop de voormalige Prodentloods in De Nieuwe Stad. Met de realisatie van Het Platform is de toon gezet voor hoe oude en nieuwe gebouwen de dialoog met elkaar aangaan. De oude loods, waarin poppodium FLUOR en online supermarkt Picnic zijn gevestigd, heeft een bijzondere cassettegevel die als historische tijdlaag behouden is. Het nieuwe pand is volgens de jury bovendien van binnen en buiten no-nonsense, maar de tegels in de gevel en de houten kozijnen van Platowood geven het geheel wel een interessante gelaagdheid.