In het Georgische dorpje Sabue is deze week de familie van soldaat Elizbar Tsjitasjvili gevonden. Zijn familie kreeg 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog eindelijk te horen dat hij terecht is: hij ligt begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

Zijn familie reageerde vol ongeloof en blijdschap op het onverwachte nieuws. Elizbar stond al sinds de oorlog als vermist te boek. Pas na het zien van de foto van zijn grafsteen in Leusden durfden ze het wonderlijke nieuws uit het verre Nederland te geloven.

Elizbar was niet getrouwd en had geen kinderen, toen hij in 1941 als 21-jarige naar het front vertrok om te vechten tegen nazi-Duitsland. Zijn moeder wachtte haar hele leven op haar zoon. Ze was ervan overtuigd dat hij terug zou komen. Voor haar overlijden kocht ze een graf voor twee personen, zodat haar zoon er later bij gelegd kon worden.

Maar Elizbar kwam nooit meer thuis. Hij was door de Duitsers aan het Oostfront krijgsgevangen genomen. In krijgsgevangenschap werd Elizbar ziek. Hij overleed op 14 mei 1945 op 25-jarige leeftijd in het Duitse stadje Herne aan tuberculose. Zijn lichaam werd begraven in Margraten en in 1947 herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden, waar 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie rusten.