Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Wel moedigt VVN het vrijwillig dragen van een fietshelm aan, zeker op een e-bike. De publicatie van het CBS deze week laat zien dat er in 2020tijdens de lockdown relatief gezien meer verkeersdoden te betreuren zijn. Zo vielen er 229 fietsdoden, waarvan een derde op een e-bike (74). Het betreft relatief vaak 60 plussers.

We hebben te maken met de grootste stijging onder fietsdoden in een kwart eeuw. VVN start daarom de campagne ‘Een ervaren rijder, kan risico’s mijden’. *Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig letsel met 60%. Bovendien hebben fietsers met een helm 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel. Wanneer iedereen een fietshelm draagt zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstig gewonden minder per jaar. Naar schatting zijn er op jaarbasis 45-50 verkeersdoden en 900 ernstige verkeersgewonden minder wanneer 70-plussers een fietshelm dragen.


Hoe beschermt de fietshelm? Een fietshelm bevat een energie-absorberende schuimlaag aan de binnenkant. Bij een val of botsing wordt deze laag ingedrukt en wordt de impact op de hersenen verminderd. De gladde buitenkant zorgt er dan weer voor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden. Zo kan de helm nekletsel voorkomen. De bandjes onder je kin zorgen ervoor dat de helm op zijn plek blijft.